Het Meldpunt

Misbruik in de kerk

In de kerk gaan we veel met elkaar om. Er zijn activiteiten voor iedereen! En dat is maar goed ook!

Helaas kan ook in de kerk - net als in de rest van de wereld - aandacht voor elkaar voorkomen, die net te ver gaat en die seksueel getint is. Denk aan een hand die te lang blijft liggen, soms ook nog op de verkeerde plaats. Of een blik waar je je ongemakkelijk bij voelt, een seksueel getinte opmerking of dat iemand daadwerkelijk over jouw grenzen heen gaat. Blijf er dan niet alleen mee lopen!

Hebt u of jij te maken (gehad) met dergelijk grensoverschrijdend gedrag, dan kun je terecht bij een intern vertrouwenspersoon. Zij luisteren naar je verhaal en denken met je mee over wat je hiermee aan moet. Ook als het lang geleden is, ben je welkom, want zulke ervaringen kunnen er diep in hakken. Zeker als het iemand betreft met een functie in de kerk, de plek waar je juist veilig zou moeten zijn. Dan heb je steun nodig en overleggen we over passende maatregelen, want dan kan ’t gaan om “misbruik in kerkelijke relaties”. Daar kunnen en willen we als kerk niet omheen.

Deze vertrouwenspersonen zijn aangesteld door de kerkenraad en toegerust door “Het Meldpunt”, maar ze delen met niemand wat je vertelt. Ook ondernemen ze geen actie zonder jouw toestemming. De enige uitzondering is wanneer je een jongere bent en het misbruik nog aan de gang is. Dat moet stoppen!

Verder willen de intern vertrouwenspersonen in de gemeente het gesprek stimuleren om met elkaar te bouwen aan een veilige kerk.

Vertrouwenspersonen in onze kerk:

  • Jannie Verheij -van der Wiel 06-10673009
  • Willeke van Voorst-Mulder 06-40490927

meldpuntmisbruik@ngkede.nl

Blijf je liever anoniem, dan kan je ook bellen naar “Het Meldpunt voor seksueel misbruik in kerkelijke relaties”:

Het Meldpunt (ma-vrij 9-17 uur) 06-81080117

info@meldpuntmisbruik.nl

www.meldpuntmisbruik.nl